Următorul mare război va fi, cel mai probabil, cibernetic

de: Andrada Bonea
30 11. 2015

În secolul XXI, experții sunt de părere că războaiele nu vor mai cauza distrugeri în teren și vieți pierdute, ci vor afecta sistemele informatice ale oponenţilor.

Cercetătorul american Dan Kuehl, din cadrul Universităţii Naţionale Americane de Apărare, a definit războiul informatic ca fiind „conflictul dintre două sau mai multe grupuri de persoane, purtat în totalitate în mediul virtual”. Bineînţeles, există şi alte definiţii ale acestui termen, din ce în ce mai folosit în ultima vreme.

Este cunoscut faptul că marile puteri ale lumii investesc sume imense de bani în îmbunătăţirea mijloacelor cu care pot fi purtate astfel de războaie. Ţări precum SUA, China sau Rusia folosesc tehnologii avansate atât pentru a-şi îmbunătăţi structurile de comandă militară, cât şi pentru a se apăra în faţa atacurilor informatice. Mai mult decât atât, aceste state sunt capabile să poarte în mod eficient un război în mediul virtual, exploatând cu succes vulnerabilităţile inamicilor, scriu cei de la Gizmodo.

Circulația liberă a informației în cadrul statelor și internațional este esențială afacerilor, relațiilor internaționale și coeziunii sociale, la fel de mult pe cât e necesară abilității forțelor militare de a lupta. Comunicațiile se bazează foarte mult pe internet și pe spectrul electromagnetic, rețelele terestre de comunicare și cele de sateliți jucând, de asemenea, un rol important. Trăim într-o lume foarte conectată, dar nu e nevoie de prea multe pentru a strica echilibrul și a instaura haosul.

Războiul informatic presupune întreruperea acestor căi de comunicaţie, atât de importante pentru societatea actuală. În acest sens, un atac îndreptat împotriva sistemului informatic al unei armate poate cauza pagube majore, în ceea ce priveşte funcţionarea comandamentelor sau ghidarea de la distanţă a unor tipuri de armament. De asemenea, un scenariu sumbru ar fi acela al unei intervenţii incontrolabile în sistemul informatic al birourilor de trafic aerian. În acest caz, rutele aeronavelor nu mai pot fi coordonate de la sol, iar tragediile vor atinge proporţii inimaginabile.

Un alt tip de conflict informatic este considerat cel al răspândirii informaţiilor false, care pot avea un impact negativ puternic asupra populaţiei. Nivelul foarte ridicat de conectivitate dintre utilizatorii internetului duce la răspândirea cu rapiditate a zvonurilor şi informaţiilor greşite, care pot crea haos în rândul societăţii civile.

Se suspectează că Rusia a lansat atacuri non-letale foarte sofisticate împotriva vecinilor săi, printre care se numără Estonia, Georgia și Ucraina. Există dovezi potrivit cărora conducta de gaze Baku-Tbilisi-Ceyhan din Georgia a fost una dintre ținte, prin intermediul unui virus complex, care ar fi generat o presiune incontrolabilă, provocând o explozie. Chiar și așa-zisul Stat Islamic a arătat că înțelege destul de bine cum poate folosi și manipula social media într-un război psihologic.

Ca răspuns pentru această amenințare deloc neglijabilă, armata britanică a creat 77th Brigade, pentru a lupta împotriva operațiunilor psihologice, și 1st Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Brigade, care combină războiul electronic și inteligența. Sute de experți în computere au fost recrutați ca rezerviști, antrenați cu ajutorul Joint Cyber Unit al GCHQ. De asemenea, un raport recent de la RAND Corporation a prezentat o posibilă abordare pentru toate aspectele războiului informatic, în ideea de a prezenta o forță defensivă eficientă. În SUA, amiralul Michael S. Rogers a prezentat Cyber Command, o inițiativă în care a prezentat cum ar funcționa Departamentul de Apărare și rețelele, sistemele și informațiile împotriva atacurilor cibernetice.

Așadar, amenințarea la nivel global e una reală. Ceea ce noi putem face este să ne apărăm, pe cât posibil, de atacurile informatice provocate din ce în ce mai des. În acest sens, este indicat să limităm cât mai mult expunerea datelor noastre personale, la care oricine poate avea acces. Astfel, nu vom oferi infractorilor ocazia de a se folosi de identitatea noastră pentru a-şi atinge scopurile.